sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Nunnu ja Amanda

Käväsin Mäntsälän Sälinkäältä hakemassa kaksi maatiaiskanan tipua. Ei ollut siihen poikueeseen tullut enempää noita kanapuolisia. Nunnu ja Amanda totuttelevat valjashuoneessa oloonsa ja ihmisiin. Tyttöset ovat Tyrnäväläistä maatiaiskantaa.



Tyrnäväläinen kanta on yksi harvinaisimmista maatiaiskanakannoista, mutta viime aikoina kyseisen kannan säilyttäjiä on aloittanut eri puolilla maata ja kanta on näin laajenemaan päin.

Väritykseltään tyrnäväläisen kannan maatiaiset ovat hyvin kirjavia. Kanoja ja kukkoja esiintyy hyvin monissa väreissä, kuten mustia, valkoisia, ruskeita, harmaita ja kaikkien näiden sekoituksia. Mitään yksittäistä väriä ei voida pitää erityisen yleisenä.

"Tyrnikset" ovat myös kohtuullisen hyviä hautomaan ja arviolta puolet kanoista ovatkin hautomisintoisia. MTT:n säilytysohjelman selvitysten mukaan tyrnäväläiset ovat munijoina maatiaiskanojen parhaimmasta päästä munien n. 0,8 munaa/pv. Muninta alkaa n. 20-24 viikon iässä. Munat ovat yleensä aluksi melko pieniä, mutta suurenevat kanan varttuessa. Munat ovat väriltään vaalean kerman ja beigen sävyisiä.



Harmaa Nunnu ja mustankirjava Amanda
Kukon vielä haen nyt alkavalla viikolla tai ensi viikolla. Tarviihan kanoilla herättäjä olla..ja muillakin meidän talon asukeilla ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti