torstai 31. maaliskuuta 2011

Maaliskuu päättyy

Viimeinen päivä maaliskuuta on jo painumassa historiaan. Huomenna on aprillipäivä ja minut saa varmaan jokainen kynnelle kykenevä aprillattua. Joka ikinen vuosi menen halpaan. Sitä siis odotellessa...

Onnin liikutus tänään oli leppoisan letkeää. Ei mitään erikoista eikä suurempia vaatimuksiakaan ollut. Ihan perusratsastusta reilu tunti. Tästä päivästä taisi jäädä hyvä mieli sekä hevoselle että ratsastajalle. Mukava näin.


Rytty ja Liinu saivat huilipäivän, kun Henna käväisi Mimmin kanssa lenkillä. Kuulemma harjoittelee muutaman viikon päässä olevaan koulun kuntotestiin. Onkohan huomenna taas kiukkua, kun lapsi on löytänyt uusia lihaksia itsestään?

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Laukanvaihtoja

Aamulla olin Hennaa auttamassa ratsastuskoululla aamutallin teossa. Olimme todella reippaita ja Henna kerkesi Onnin ratsastamaan aamupäivästä ja kaikki hommat tuli tehtyä jo 12 mennessä. Kotona odotti kaksi ponia, jos mahdollisesti saisi liikutusta tänään...

Onnilla oli aika kevyt treeni. Vesipressun siedätystä ja laukanvaihtoja. Kammotushan se pressu oli aluksi niin kuin eilenä ajattelinkin. Kumma, ettei hevonen muista, ettei siinä mitään ihmeelistä ole seuraavanakaan päivänä.



Liinu sai tänään vapaapäivän ja vanhaa Rytty-mammaa Henna liikutti tänään myös kevyesti. Kevyt päivä oli Hennallekin kun on koko viikonlopun valitellut kipeitä jalkojaan. Perjantainen koulun salibandy-turnee sai esiin ihan uusia lihaksia! Lupasi lopettaa kaiken urheilun.

Rytty muisteli pohkeenväistöjä ja käännöksiä. Mukavan iloinen vanhus oli tänään aurinkoisena päivänä liikekannalla.



lauantai 26. maaliskuuta 2011

Metrikymmenen

Leikisti vettä näkyvissä
Tänään Henna harjoitteli Onnin kanssa vesiestettä ja lähestymisiä. Pressun ylitys alkoi pikkuhiljaa jo sujumaan ihan mallikkaasi ja poni lopulta ylitti sen ilman sen kummempia mulkaisuja. Seuraavalla kerralla se pressu varmaan onkin taas ihan kammotus. Kolmea estettä harjoiteltiin yksittäin ja ratana. Koitettiin saada Onnille suorat ja hyvät lähestymiset, jotta poni saisi itsevarmuutta hypätä ne reippaasti. Henna hyppäsi pariin kertaan 110cm pystyn ja ihan hyvin meni. Oli Hennan ensimmäiset hypyt tuosta korkeudesta. Onni osaa kyllä hypätä kunhan sille antaa hyvän tien ja lähestymisen.

110cm
Viikolla on taas törsätty hevostarvikkeisiin. Käytettynä ostetin suojat eteen ja taakse, kärpäshupun ja satulansuojan. Kärkkäiseltä löytyi Wahlstenin W-profile jalustinhihnat ja kangaskumiohjat. Jalustinhihnat olivat muuten 4 euroa halvemmat kuin Wahlstenilla itsellään. No, sai Hennakin kolmet ratsastushousut, kun vanhat alkavat käydä yksi toisensa jälkeen pieniksi. Vyötäröstä kyllä mahtuisivat, mutta kun jäävät punteista liian lyhyiksi.

Viikko sitten sunnuntaina, 20. päivä Virve kävi perheineen katsomassa Onnia. Helena otti kuvia ja Henna sai rasiallisen Kalevin suklaata, nam!!! Helenalla oli kevätloma koulusta ja olivat menossa Himokselle muutamaksi päiväksi laskettelemaan.

Lahjasuklaat, nami nami

Liinukin sai tänään liikettä niveliinsä. Hieman taitaa olla jo hoikistunut, kun Henna sanoi satulavyön menevän paremmin kiinni. Sivusta katsoessa ei kyllä mitään eroa huomaa. Tai voihan olla, että kun karvoja on lähtenyt ihan kamalasti, niin se vaikuttaa laihduttavasti..





sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Tulihan se!

Tuli sittenkin aurinkoinen kevätpäivä ja tässä kevättalven riemua ja Liinun laihdutusta.





perjantai 18. maaliskuuta 2011

Keväistä viikonloppua odotellessa

Tänään oli ihan kaunis aurinkoinen päivä. Huomiseksi kylläkin on luvatttu pilvistä ja tänne etelään lumisadettakin lauantain ja sunnuntain välille. Voi kuinka olisi ihanaa kun koko viikonloppu olisi aurinkoinen ja lämmin.

Eilen Keski-Suomen reissun jälkeen kävimme Leilalta hakemassa Onnille heiniä ja Henna ratsasti Onnin kevyesti. Leila oli käynyt Saksassa hevosmessuilla ja kyllä me vähän vihreinä kuuntelimme mitä kaikkea siellä oli ollut tarjolla. Oli kuulemma ollut hyviä esityksiäkin. Ankyn talliinkin olivat päässeet tutustumaan, eikä ollut pitkä matkakaan kun messut olivat aivan Hollannin rajalla.

Laukanvaihtoja ja pohkeenväistöjä oli eilen Hennalla ja Onnilla harjoituksessa. Välillä piti oikein ottaa miettimistauko, kun laukanvaihdot eivät onnistuneet.

Mietintää
Ja sitten taas harjoitukset jatkuivat...


Koko viikonlopun Henna onkin Turengissa taas talovahtina, kun omistajat lähtivät viikonlopuksi matkalle.

torstai 17. maaliskuuta 2011

Reissua keskeiseen Suomeen

Eilen veimme Ofun Pohjanmaalle. Matka tuntui pitkältä ja minulta kuljettajana meinasi takalisto puutua. Hevonen kyllä matkusti ihan kiltisti. Reilu 300 km ajoa yhtäsoittoon ilman pysähdystä tosiaan tuntui kropassa. Onneksi liikennettä ei ollut nimeksikään koko matkalla. Saimme ihan rauhassa ajella ilman typeriä ohittelijoita ja perässä kyttääjiä.

Lähdössä

Suojat jalkaan



Perillä meitä odotti Sinin sisko ja äiti, mutta harmittavasti Siniä emme tavanneet kun koulussa oli. Ofun veimme tarhaan, joka Ofusta näytti tuntuvan ihan omalta. Pieni nuuhkaisu tarhakaverille ja heinien kimppuun, nam! Poislähtiessä tammuska tuijotti kopin perään ja muutaman juoksuaskeleen malttoi ottaa, mutta heinät näytti olevan mielenkiintoisemmat. 

Ilmajoelta suuntasimme matkamme kohti Tikkakoskea. Ninalle vietiin yksi sänky ja samalla morjestettiin Linda ja sen iso maha! Komea on massu ja vasta reilun kahden kuukauden päästä sen pitäisi varsoa. Muutenkin Ninalla oli ihana ihailla kaiken näköisiä ja kokoisia karvaturreja. Ja oli siellä tarhassa aivan valloittava welsh cob orivarsa.

Linda
Alla kuvassa Lindan viime vuotisen varsan ja tänä vuonna syntyvän varsan isä minishettis Collytown Apache.


Ja lopuksi näitä Ninan muita karvaturreja...

Welsh cob

maanantai 14. maaliskuuta 2011

Karvanlähtöä

Nyt on taas SE aika vuodesta. Hevosista lähtee karvaa ihan älyttömästi. Ja karvamoottorit rakastavat harjaamista. Mikään aika ei tunnu riittävän niille. Varsinkin Ofu nauttii täysin siemauksin talvikarvan pois hinkkaamisesta. Aikaisille linnuille olisi nyt paljon pesän pehmiketarpeita tarjolla. Taitaa noita karvoja riittää myöhäisemmillekin siipiveikoille.

Ofu on tällä viikolla lähdössä uuteen kotiin pohjanmaalle Sini Syrjälän hoiviin. Kyllä tuo tammuska tulee varmaan viihtymään siellä kun kaverikin on siellä jo valmiina. Vuoden vaihdokasaika nyt sitten Ofulla. Sinillä tuleekin olemaan haastetta kun lepposia päivä viettäneen Ofun saa jälleen notkeaksi ratsuksi. Zemppiä vaan! Samalla taivutusten kanssa voi alkaa harjoitella niitä koulukiemuroita, jotka Ofulla on jääneet vähän taka-alalle. Mutta hitaasti hyvä tulee ja Ofu on kyllä aina ollut yhteistyöhaluinen ja nauttinut yteisestä tekemisestä.

Tänään Henna ratsasti Onnilla eilisen kisaradan. Ihan hyvin meni muuten mutta muutaman kerran piti ponia muistuttaa, että ollaan esteitä hyppäämässä eikä missään lepokodissa. Aika hyvin Onni on jo tottunut uusiin maisemiin. Maneesissa on vielä välillä takanurkat kammotuksia, mutta kävellessä alkaa jo tutkia takaseinän peilejä. Huomenna Henna osallistuu Onnilla estetunnille ja sileälle jollain ratsastukoulun hevosella, ehkä Brandylla.

Liinukin sai taas tänään hieman liikettä niveliin. Jos tuon ponin saisi laihdutettua ja kuntoa vähän kohotettua, niin sillä Henna voisi kesällä kilpailla parissa 40 - 50 cm luokassa, ehkä 60 cm luokassakin. Korkeampiin luokkiin tuota ponia ilmoiteta, ettei sen etuset ala vaivaamaan. Liinua kun voi kevyesti ratsastaa vaikka päivittäin, jos vaan joku kerkiää. Tosin ihan vasta-alkaja ei kyllä sille pärjää. Sen verran luonteikas tapaus on.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Sunnuntaita mennään

Viikolla Onnilla oli hammaslääkärin vastaanotto. Eläinlääkäri kävi tallilla raspaamassa hampaat. Nyt sitten pitäisi ruoka hienontua hyvin. Väkirehua Onnilta vähennettiin hieman, kun sattui tulemaan useampi vapaapäivä tälle menneelle viikolle. Tiistaina oli normaali vapaapäivä ja torstaina oli se raspauspäivä. Raspaus kun suoritettiin rauhoitettuna, niin silloin ponilla oli vain tarhailua. Tänään olisi ollut tallilla pienet kilpailut, mutta jäivät nyt sitten väliin, kun Hennalle tuli eilen mahatauti ja kuumetta. Tänään oli kyllä jo kuume laskenut eikä enää oksennuksesta ollut tietoakaan. Hennan piti kisata Onnilla ja Brandylla, mutta Brandy sai sitten lepopäivän ja Onnia Henna kävi iltapäivällä kevyesti liikuttamassa.



Liinukin sai viimenään liikettä niveliinsä. Laihdutusprojekti siis alkakoon. Satulavyö on jo pitänyt vaihtaa pidempään Ofun satulavyöhön ja muutenkin tuossa tyttelissä on joutilaspäivien kiukkua.


Liinun menoa ei haitannut hanki ja vauhtia riitti ihan kiitettävästi. Jatkossa Liinulla pitäisi keritä ratsastamaan ainakin kolmesti viikossa. Heinän määräkin pitää pudottaa minimiin, että tyttelin maha saadaan normaalin kokoiseksi. On hienoa omistaa poni, joka syö vaikka rautanauloja. Leppoisa sunnuntai oli kaiken kaikkinensa.

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Oikea laskiainen

Laskiainen ja naistenpäivä!


Tänään on sitten virallinen ja ainoa oikea laskiainen. Eli ruokana on hernekeittoa ja herkuksi laskiaispullaa. Kyllä niillä kelpaa tämä päivä rämpiä päätökseen.







Omituinen höpöttäjä vajaa 12h vanhana

Oikein aurinkoista ja mukavaa laskiaista kaikille!

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Laskiainen vai laiskiainen

Aivan ihana ja aurinkoinen päivä on ollut tänään. Laskiais sunnuntaita saimme viettää hienossa kevätsäässä. Aamupäivästä Henna kävi hyppyyttämässä Onnia Aulangolla. Oli taas kovasti katseltavaa ja ihmeteltävää ja pelättävää. Muuten herra käyttäytyi tänään hyvin rauhallisesti ja nätisti. Mitään ihmeellistä emme saanneet aikaan, laiskottelua pyhäpäivänä. Laskiaispullia leivoin ja heti ne tuli syötyä.




Laskiaista vietettiin Selman ja heppojen kanssa kotona. Ofeelia nautti Pikku-Selman taputuksista ja laski päänsä niin alas kuin narut antoivat myöden, että pienimmäinen ylettää varmasti taputukset antaa. Muutenkin Ofu on hellyyden kipeä. Se nauttii aivan mielettömästi korvien välin rapsutuksesta. Henna kävi pienen lenkin pyörähtämässä Ofun kanssa. Tuntui, että molemmat nauttivat kevättalven aurinkoisesta lenkistä.

Miten noin vinossa edes pysyy selässä?

torstai 3. maaliskuuta 2011

Uusvanha kypärä


Kävimme tänään ostamassa Selmalle ratsastuskypärää, mutta ketään ei ollutkaan sovittuna aikana paikalla. 10 euroa olisi kypärä vaan maksanut. Täytyy etsiä muualta. Pikku-Selman ratsastukset alkaa sitten kun sopivan kypärän löydämme. Pitänee varmaan ostaa ihan uuden karhea kaupasta.

Selmalle syntyy serkku tässä kuussa, kuulemma poika. Kyllä tämä mummo siitä pojastakin ratsastajan vääntää vaikka puoli väkisin. Oma nuorimmainen ei oikein innostununut koko ratsastuksesta. Muutaman kerran Rytyllä ratsasti ja totesi, että tämä on ihan tylsää. Jos kerran ratsastaa, niin pitäisi ratsastaa pelkkää laukkaa. Hyvä tasapaino Jannella on kun jo toisella selässäolo kerralla laukkasi pitkin peltoa. Jannen mielestä kävelemiset ja ravailut voi ihan huoletta jättää akoille.

Kuningas by Terhi Äikäs, Varsapuu
http://www.terhiaikas.fi/index.php


Selmalle ostin keinuhevosen. Aivan mahtavan hieno on! Nimeltään Kuningas. Vielä Kuningas on paketissa, kun matkahuollon kautta saapui. Ei ihan tarvinnut traileria kuljetukseen. Kyllä tuolla pollella kelpaa keinutella oikein urakalla. Oikeilla jouhilla varustettu keinupolle on kuin taideteos, jonka selkään ei meinaa uskaltaa lasta laskea, vaikka käyttöön onkin tehty.

Muutenkin aivan ihania töitä tuo Terhi tekee, keinuhevosia, keppihevosia ja maalauksia. Kannattaa poiketa hänen kotisvuillaan, jos vaikka muillekin sieltä sattuisi löytymään jotain. Linkki löytyy kuvien alta ja etusivuni linkkilistasta.

Riuska by Terhi Äikäs, Varsapuu
http://www.terhiaikas.fi/index.php
Otolle, veljenpojalle ja kummipojalleni hommasimme aiemmin  myös keinuhevosen Terhin valikoimasta. Otto sai Riuska nimisen ratsun.

Olisihan noilla keinuhevosten hinnalla ostanut ihan oikean poninkin. Onneksi siihen ei ollut tarvetta, kun noita poneja näyttää kerääntyneen ihan muutenkin.

Ylläpitokustannukset noilla keinuhepoilla on pienet ja ne voi aina siirtää vintille, kun hevostelu ei kiinnosta. Ei siis ole sijoitusongelmia.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Eläinlääkärillä

Käytin eilen Tikin ja Mimmin eläinlääkärillä. Tikille annettiin penikkapiikki ja Mimmin korvatulehdus sai hoitoa. Kaksi kertaa päivässä kahden viikon ajan tiputellaan tippoja korvaan. Paranee varmaan hyvin, jos Tiki ei hoitaisi niin aktiivisesti. Sillä on aivan mieletön himo nuolla Mimmin korvaa ihan sieltä syvältä korvakäytävästä. Samalla hommasin hevosille matolääkkeet valmiiksi. Niin harvoin tarvitsemme eläinlääkäriä, onneksi, etten viitsi muutaman tahnatuubin takia lähteä erikseen ajelemaan.

Koirien matolääkkeitä kotona on varmaan koko loppuvuodeksi. Tuli viime vuonna ostettua sellainen reilumpi satsi.

Selmalle mennään huomenna katsomaan ja sovittamaan ratsastuskypärää. Oli täällä Riihimäessä myynnissä edullisesti käytetty kypärä. FBstä Hevostarvikkeiden kirpputorilta onnistuin bongaamaan. Olisipa suht sopiva, niin ei tarvitsisi etsiä mistään kauempaa. Toivottavasti tyttö sitten pitää kypärää päässään, kun hevosen selkään nostetaan. Selmalla kun on niin valtavan kova oma tahto ja jos jostain ei pidä, niin ilmoittaa sen sitten hyvin äänekkäästi ja koko pienen kropan voimalla.

Tänään Selma taas kokeili istua Rytyn selässä. Tykkäsihän tuo pirpana siitä tietenkin. Pitää varmaan kaivella joku pieni satula varastosta, niin pysyy paremmin paikoillaan. Nyt toppahousut vähän luisti.

Selma ja Rytty
Kesällä Rytty saakin olla Selman oppimestarina. Kerkiää Selma tottumaan poneihin ja niiden selässä oloon ennen kuin aloittaa oikeat ratsastustunnit. Kyllä varmaan jo 4-5 vuotiaana alkeiskurssille tyttö pistetään, niin kerkiää kunnolla opetella ratsastuksen saloja.